Cuypersgenootschap komt op voor jonge bouwkunst in Halderberge

12 april 2021

archief BNDestem

Ons eerder gedane verzoek om vijf panden uit de zogeheten Jonge Bouwkunstperiode op de monumentenlijst te plaatsen, vindt geen gehoor bij de gemeente Halderberge. Het Cuypersgenootschap had daarom gevraagd.

Op voordracht van de gemeenteraad liet Halderberge enkele jaren geleden een inventarisatie doen naar architectuur uit de Wederopbouwperiode, met eventuele plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Later is daar vanaf gezien, volgens wethouder Hans Wierikx omdat het draagvlak bij eigenaren of bewoners van de panden ontbrak. “Niet iedereen is blij als aan zijn of haar woning een beschermde status wordt toegekend. Het geeft rechten, maar ook plichten. Subsidies wegen niet altijd op tegen restauratie”.

De lijst omvatte destijds zo’n veertig panden gebouwd in de periode 1940-1970. Bij vijf objecten tekende de Stichting Cuypersgenootschap bezwaar aan bij de vaste commissie van advies voor bezwaarschriften. Het betrof de voormalige Pedagogische Academie De Vossenberg en de Pauluskerk (allebei in Oudenbosch) en drie particuliere woningen in Oudenbosch en Oud Gastel.

De gemeente moest daarop beter motiveren, waarom deze vijf niet aangewezen waren als gemeentelijk monument. Wierikx: “Dat hebben we gedaan met de nadruk op het verzet van de eigenaren om op de monumentenlijst geplaatst te worden. Daarnaast zou het toekomstige ontwikkelingen bij met name de Pauluskerk en eventueel De Vossenberg in de weg zitten”.