Cuypersgenootschap oneens met voorgestelde herbestemming kapel missiehuis Tilburg

19 augustus 2021

Reliwiki

Het Cuypersgenootschap heeft samen met Heemschut en Heemkundekring Tilborch een zienswijze ingediend tegen de plannen van de gemeente Tilburg voor de herbestemming van de kapel van het voormalige Missiehuis in Tilburg.

In 2008 is het missiehuis door de Congregatie van Missionarissen van het Heilig Hart verlaten en is het onder andere gebruikt als bedrijfs- en studentenhuisvesting. De nieuwe eigenaar van het pand heeft plannen om op de zolderverdieping van het pand appartementen te vestigen en om van een deel van de kapel een woning te maken.

Het hoofdgebouw dateert uit 1890 en is ontworpen door architect A.G. de Beer (1844-1898). De kapel dateert uit 1896-1897 en is door dezelfde architect ontworpen en is goed bewaard gebleven. Heemschut, het Cuypersgenootschap en Heemkundekring Tilborch pleiten ervoor om uitsluitend de bovenste verdieping van het pand en de zolderkap van de kapel te voorzien van een woonbestemming. Op deze manier blijft de kapel met het nog gave historische interieur behouden.