Cuypersgenootschap roept gemeente Goes op zijn monumenten te beschermen

6 december 2021

Fvlamoen (Wikipedia)

Een vergelijking met wat gemeenten in de buurt: Middelburg heeft 129 panden op haar gemeentelijke monumentenlijst staan, Terneuzen zelfs 139. In Bergen op Zoom genieten liefst 486 panden bescherming. Zelfs Roosendaal, dat qua uiterlijk doorgaans niet wordt beschouwd als één van de parels van de regio, heeft 226 gemeentelijke monumenten. En Goes… daar telt de gemeentelijke monumentenlijst slechts vijf bouwwerken. Natuurlijk zijn de vier genoemde gemeenten groter dan Goes, maar het staat in geen verhouding. Dat zag ook het Cuypersgenootschap, dat vindt dat veel meer panden beschermenswaardig zijn. Meer gebouwen moeten beter worden beschermd tegen verminking of sloop.

Volgens Norman Vervat komen enkele tientallen gebouwen in aanmerking voor het predicaat gemeentelijk monument. Voor vier ervan heeft het genootschap een officieel verzoek ingediend bij de gemeente: de televisietoren, de voormalige brandweerkazerne aan de Brouwersgang (achter ’t Beest), een pand aan de Grote Markt en de markante villa aan de Kloetingseweg 40. Over deze vier moet de gemeente nu een besluit nemen. Volgens Vervat is bewust gekozen voor verschillende typen gebouwen, waarvan een paar nog relatief jonge.

Vervat stelt dat in Goes nu veel panden met historische waarde nauwelijks bescherming genieten. In binnensteden is vaak wel een sloopvergunning nodig, vanwege het beschermd stadsgezicht, maar voor gebouwen daarbuiten is een sloopmelding genoeg.

De gemeente laat weten dat ze belang hecht aan bescherming van cultureel erfgoed en daar in de toekomst meer aandacht aan zal besteden. De gemeente laat weten verschillende panden beter te willen beschermen, maar onderzoekt nog hoe dat het best kan: via het bestemmingsplan of door er een gemeentelijk monument van te maken. Dit moet volgens de woordvoerder zorgvuldig gebeuren. De aanvraag van het genootschap om van de vier genoemde gebouwen een gemeentelijk monument te maken, is voorgelegd aan de monumentencommissie.