Cuypersgenootschap vindt dat stadsbestuur interieur Waalse Kerk niet mag laten wijzigen

19 augustus 2021

RCE Amersfoort 518518

Het bestuur van het Cuypersgenootschap dreigt met juridische stappen als het de gemeente Rotterdam niet lukt om te voorkomen dat er onder meer zestien kerkbanken worden gedemonteerd van het monumentale interieur van de Waalse kerk naast het Oogziekenhuis aan de Schiedamse Vest.

De Waalse kerk is een rijksmonument en overleefde als door een wonder het bombardement in mei 1940. Volgens het Cuypersgenootschap heeft het gebouw voor Rotterdam grote architectuur- en cultuurhistorische waarde en is er sprake van ‘’een cru plan’’. Door het vervangen van de banken door 112 losse stapelbare stoelen wordt het Gesamtkunstwerk ernstig aangetast, aldus het Cuypersgenootschap.

Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur en Wetenschap, heeft in een brief aan het Rotterdamse stadsbestuur al een negatief veranderadvies afgegeven. De bedoeling van het demonteren (en verkopen) van de banken is om de kerk multifunctioneler te kunnen gebruiken.

Het monumentale interieur van de bijna 100 jaar oude Waalse kerk is, als bijzonder interieurensemble, opgenomen in het boek Kerkinterieurs in Nederland, uitgegeven door Museum Catharijneconvent en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.