Onlangs heeft woningcorporatie Vivare aangegeven de woningen in en rondom de Hugo de Grootstraat in Velp-Zuid te willen slopen. Het gaat om 138 woningen, gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Volgens Vivare voldoen deze woningen niet meer aan de huidige eisen, en zijn de kosten voor renovatie en verduurzaming te hoog. De straten en trottoirs zijn smal en in slechte staat, en daarnaast is er een ernstig tekort aan woningen. Een deel van de bewoners is tegen de sloopplannen en heeft hulp ingeschakeld van Heemschut en Cuypersgenootschap, die bij de gemeente een verzoek hebben ingediend om de huizen een monumentenstatus te geven. Deze status zou de sloopplannen kunnen dwarsbomen. Er is in 2010 ook al onderzoek gedaan door het Gelders Genootschap.
Tijdens een bijeenkomst van tegenstanders van de sloop was Kees Kwadijk van Heemschut, aanwezig om uitleg te geven. Volgens hem hebben de woningen cultuurhistorische waarde en zijn de sociale contacten tussen buurtbewoners sterk. Bovendien zijn de woningen constructief goed.
De woningen in deze wijk zijn gebouwd rond 1922. In die tijd hadden ze geen douche, een wc en een keuken in de woonkamer en grote tuinen. Door de jaren heen zijn keukens en badkamers bij de huizen aangebouwd. Het Tuindorp-concept komt uit die periode waarin huizen net buiten de grote steden werden gebouwd om arbeiders meer buitenruimte te bieden. Deze wijken hebben doorgaans smalle straatjes, veel groen en frisse lucht. Ook in deze wijk staan de huizen dicht op de straat; er zijn geen voortuinen. Officieel is deze wijk in Velp geen tuindorp, maar de opzet is zeker tuindorpachtig. In tegenstelling tot de ruime tuinen achter de huizen, ontbreekt het aan groen in de openbare ruimte.