Historische Vereniging Monster en Cuypersgenootschap willen sloop Aloysiusschool tegenhouden

8 februari 2021

WOS

Het Cuypersgenootschap en Heemschut gaven al eerder aan dat de school belangrijk is. Nu wil ook de historische vereniging dat het oude schoolgebouw aan de Burgemeester Kampschöerstraat in Monster behouden blijft. Het Westlandse gemeentebestuur besloot vorig najaar dat de voormalige Aloysiusschool gesloopt moet worden, om zo plaats te maken voor nieuwbouwwoningen voor meerdere doelgroepen. Dit terwijl het vorige college zich nog had voorgenomen de school te laten staan en er zorgwoningen in te vestigen. In 2018 is dit bovendien vastgelegd in een intentieovereenkomst met woningcorporatie Wonen Wateringen.

In een brief aan het college van B en W noemt de Historische Vereniging het ‘bijzonder spijtig’ als het schoolgebouw zou verdwijnen: “Het is een karakteristiek jaren vijftig gebouw met een vriendelijke uitstraling”. Volgens een gemeentelijk rapport uit 2017 is het pand van bijzondere waarde als onderdeel in de ontwikkeling van de onderwijsgeschiedenis in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

In navolging van het Cuypersgenootschap en erfgoedvereniging Heemschut pleit nu ook de Historische Vereniging ervoor om het schoolpand op te nemen in het gemeentelijke monumentenregister. Zij vraagt daarnaast “nog eens goed te kijken naar de mogelijkheden om dit pand, en zeker het hoofdgebouw, te behouden en er een alternatieve bestemming aan te geven”.