Huize Ivicke

22 juni 2020

Collectie gemeentearchief Wassenaar

De gemeente Wassenaar heeft beslag gelegd op Huize Ivicke. Dat betekent dat het vervallen monumentale buitenhuis op dit moment voor de gemeente dient als onderpand voor kosten die de gemeente denkt te moeten gaan maken.

De gemeente ligt al geruime tijd in de clinch met de omstreden vastgoedmagnaat Ronnie van de Putte, die Krottenkoning wordt genoemd, omdat hij zijn bezit niet of nauwelijks onderhoudt. Dat is bij Huize Ivicke ook het geval. Het prachtige buiten was van zijn Muntendamsche Investeringsmaatschappij, en is onlangs doorverkocht naar een van zijn andere bedrijven.

De gemeente geeft Van de Putte tot 20 juli de tijd om te restaureren. Als het dan niet klaar is gaat de gemeente er zelf aan de slag en wordt de rekening doorgestuurd. Doordat het pand is verkocht en er ook een hypotheek op is genomen, vindt de gemeente dat het moeilijker wordt om die kosten te verhalen.

Het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut zetten zich al lange tijd in voor restauratie en volgen de inspanningen van de gemeente met grote belangstelling.