Kapel verstopt pareltje in vroegere ziekenhuis Enschede: ‘Eeuwig zonde als dit wordt aangetast.’

3 maart 2022

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Verstopt in het binnenste van het vroegere rooms-katholieke ziekenhuis Stadsmaten zit een bijzondere kapel die de tand des tijds opmerkelijk goed heeft doorstaan. De wanden zijn gedecoreerd met muurschilderingen van de hand van de Brabantse schilder Luc van Hoek, een geschenk van Enschede aan de zusters Franciscanessen. Ze vormen een monumentaal ensemble met de gewelfde hoofdentree onder de zangtribune, waarin de heilige Christoffel is afgebeeld, de gebrandschilderde ramen, het altaar en het fraai bewerkte plafond. Cultuurhistorische organisaties voeren actie voor een monumentenstatus.

Na presentatie van de eerste plannen door de Belgische ontwikkelaar LIFE gingen bij de hoeders van het erfgoed alle alarmbellen af: van het monumentale interieur zou weinig tot niets bewaard blijven. Ontwikkelaar LIFE en aannemer Van Wijnen beoordelen de kwaliteit van de schilderingen beneden de maat, te somber en te katholiek. Bovendien vonden zij deze niet passen bij de functie die aan de kapel was toegedicht. Het liefst zag men dat de wand- en plafondschilderingen zouden worden overgeschilderd.

Heemschut, Cuypersgenootschap, Historische Sociëteit Enschede-Lonneker en Stichting Cultureel Erfgoed Enschede vinden dat ontoelaatbaar en hebben daarom bij het gemeentebestuur een aanvraag voor een monumentenstatus voor de kapel met de interieurschilderingen ingediend.