Koetshuis Heerenveen gesloopt, actie Cuypersgenootschap loopt niet goed af

14 oktober 2020

Max van Gelder

Het koetshuis van villa Woudoord in Heerenveen is vrijdag 4 september gesloopt. Eerder nog leek het erop dat het pand van de sloophamer gered zou worden nadat het de status van gemeentelijk monument had gekregen. Klaas Peereboom, woordvoerder van de stichting Werkgroep Oud-Heerenveen (sWOH), laat in een reactie weten te schrikken van de sloop en er niet van op de hoogte te zijn gebracht.

De bezwaren die de sWOH in februari 2019 door de werkgroep Oud-Heerenveen, Heemschut en het Cuypersgenootschap werden ingediend tegen het besluit om de gemeentelijke monumentenstatus niet te verlenen werden toen nog gegrond verklaard en overgenomen door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen. Daarmee was het koetshuis dat bij villa Woudoord aan de Koningin Wilhelminaweg hoort voorlopig gered van sloop.

Op de plek van het koetshuis wil de Antea Group die eigenaar is van villa Woudoord een parkeerplaats realiseren. Eerder hoopten de bezwaarmakers dat de Antea Group op zoek zou gaan naar een passende nieuwe bestemming voor het pand. Daarnaast zou de Stichting Werkgroep Oud-Heerenveen een belangstellende bereid hebben gevonden om het koetshuis bij villa Woudoord eventueel nieuw leven in te blazen.  Een woordvoerder van de gemeente Heerenveen laat weten dat de gemeente niet op de hoogte was van de sloop: ,,We wisten uiteraard wel dat ze een sloopvergunning hadden. Ze staan dus in hun recht om het pand te slopen. We kunnen hier niks aan doen”.