Laatste kans voor behoud van historische Bussumse stallen

1 januari 2023

Wikipedia, gebruiker Zandcee

Heemschut en het Cuypersgenootschap doen een laatste poging om met sloop bedreigde historische Bussumse paardenstallen aan de Franse Kampweg, een restant van de landelijk bekende paardenrenbaan Draf- en Renbaan Cruysbergen, alsnog te behouden. De twee organisaties hebben bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente Gooise Meren om de stallen – tegen het advies van vooraanstaande erfgoedexperts – niet tot monument te benoemen. Daarmee staat niets de geplande sloop van de stallen nog in de weg. De historische objecten moeten wijken voor nieuwbouw. De gemeente wil op het terrein waar de paardenstallen zich bevinden bebouwen met circa honderdvijftig huizen en een grote nieuwe middelbare school.

De stallen zijn volgens de erfgoedbeschermers monumentwaardig. Na het verzoek van Bond Heemschut heeft de gemeente Gooise Meren meerdere onderzoeken laten doen naar de cultuurhistorische waarde van de stallen. Alle experts waren het er over eens: de stallen moeten een monument worden. De gemeente slaat dat advies – tot woede van buurtbewoners – toch in de wind, omdat de stallen de nieuwbouwplannen te veel in de weg staan.

Alternatieve plannen waar de gemeente nu over nadenkt, zoals behoud van enkele karakteristieke elementen, keuren Heemschut en het Cuypersgenootschap ten zeerste af. Temidden van de toekomstige nieuwbouw vertellen de opgeknapte paardenstallen het echte verhaal waarin de geschiedenis van dit gebied tot leven komt.