Maranathakerk Castricum moet monument worden

17 januari 2022

reliwiki

De Maranathakerk in Castricum moet een gemeentelijk monument vindt het Cuypersgenootschap, Dit verzoek is verzonden naar de gemeente.

De Maranathakerk aan de Prins Hendrikstraat is gebouwd in 1954. Het is een achtkantig gebouw, ontworpen door architect H. Eldering (1915-1993) uit Leeuwarden. Het is in 1955 in gebruik genomen als gereformeerde kerk en heeft in 1978 een grote verbouwing ondergaan. In 2018 verlieten de gereformeerden de kerk.

De komst van de Maranathakerk in Castricum staat symbool voor de groei van de Gereformeerde kerkgemeenschap in de decennia voor en net na de oorlog. Eldering heeft na de oorlog met name faam gekregen als ontwerper van kerken. Hij bouwde in de jaren vijftig kerken in onder andere Aalden, Ens, Schoondijke en Beilen. Zijn vormentaal is duidelijk eigentijds, met onder andere het zichtbare gebruik van (schok)beton. Met zijn vaak achtzijdige plattegronden grijpt de architect terug op de vroege protestantse kerkbouw. De Maranathakerk is een voor Castricum belangrijk en beeldbepalend voorbeeld van wederopbouwerfgoed en is van waarde als kenmerkend en gaaf behouden voorbeeld van naoorlogse religieuze bouwkunst.

De Maranathakerk is nu eigendom van de gemeente Castricum. Tijdelijk zit er een internationale vwo-school in. Daarna komt er mogelijk een huisartsenpost in het gebouw.