Monumentale tennispark Marlot vraagt fiks onderhoud

12 april 2021

Hernriette Guest

Buren konden het verval van de allereerste Nederlandse overdekte tennishal niet meer aanzien. Ze schreven een brief. “Het gaat altijd over geld, veel geld”, weet Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap. De secretaris van het Cuypersgenootschap ziet het telkens gebeuren.

Onlangs werd het genootschap gewezen op de verwaarlozing van de oudste tennishal van Nederland op het Haagse tennispark Marlot. “Samen met Erfgoedvereniging Heemschut hebben we bij de gemeente een verzoek tot handhaving ingediend tegen verwaarlozing van het rijksmonument, zodat het complex niet verder in verval raakt”, aldus Dubbelaar.

In 1927 werd op buitenplaats Marlot de eerste overdekte tennishal van ons land gebouwd. Het immense bakstenen bouwwerk heeft de grootte van de circustent op het Malieveld en is een ware ‘eye-catcher’. Binnen kan naar hartelust worden getennist op twee indoorbanen. De hal is ontworpen door architect Co Brandes. De ontwerper wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse school. Kenmerkend zijn de overstekende puntdaken. Brandes liet zich inspireren door de bekende Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Met zijn ontwerpen maakte Wright wereldfaam. “De daken van de tennishal zien er niet al te best uit met die groen uitgeslagen pannen. Ik wed dat het dak lekt en dat is vaak geen goed nieuws”, meent Dubbelaar als hij wijst naar een dakrand die is afgeplakt met grijs ducttape. “Dan ben je eigenlijk al te laat”, vervolgt hij. “Je ziet ook op de muren vochtplekken en klimop die zich een weg naar boven baant. Zonde”.

Onder leiding van de legendarische tennisspeler en eigenaar, Boebie Van Meegeren, kende het monumentale tennispark Marlot glorieuze tijden. De tennisser deed meerdere keren mee aan Wimbledon en bereikte in 1950 de tweede ronde. Naarmate de jaren vorderden, stagneerden onderhoudswerkzaamheden aan het park en de hal. Net als de tennisactiviteiten. Leden hielden het voor gezien. Het park verpieterde.

De gemeente schrijft de eigenaar aan op ons verzoek aan. Hij moet in 2022 al het achterstallig onderhoudswerk hebben verricht.