Monumentenaanvraag voor Lasondersingel 138

12 januari 2021

Heemschut heeft samen met het Cuypersgenootschap en de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker de monumentenstatus aangevraagd voor het huis Lasondersingel 138 in Enschede. Het huis heeft op veel manieren een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis.

Het huis werd ontworpen door architect A.H. Wegerif en is gebouwd in opdracht van Hendrik Jan ten Bruggencate in 1925. Later werd het pand bewoond door Hugo Hedeman, de Joodse directeur van Spinnerij Roombeek, met zijn echtgenote en hun twee kinderen. Na het gezin, vermoord in Auschwitz, kwam het door de bezetter onteigende huis in handen van NSB’er en berucht smokkelaar Gerard Hasperhoven. Veruit bekendste gebruiker van het pand was Leendert Overduin. Dominee en verzetsheld en als redder van veel Joden volgens velen de grootste Enschedeër ooit. Overduin kreeg na de bevrijding van de erven Hedeman toestemming het huis te gebruiken. De predikant zat er tien jaar. Vanaf 1958 zetelden de zusters aan de singel.

Deze bijzondere bewoningsgeschiedenis was, samen met de architectonische kwaliteiten van het pand, de reden om de monumentenstatus aan te vragen.