Na ruim 3,5 jaar wachten aanwijzing eerste gemeentelijke monumenten in Kerkrade

12 april 2021

Rob Oostwegel

De eerste aanvraag door het Cuypersgenootschap werd al op 10 juli 2017 ingediend, maar omdat een antwoord van de gemeente uitbleef moest de rechter uiteindelijk een besluit afdwingen. Dat ligt er nu, waardoor vier objecten zijn aangewezen als gemeentelijk monument: het oude postkantoor aan de Hoofdstraat, de naastgelegen voormalige Kerkraadse Handelsbank, het hoekpand op de Hoofdstraat en Oranjestraat, en het standbeeld van d’r Joep op de Markt.

Het Cuypersgenootschap had ook voor de kapel Elisabeth Stift aan de Hammolenweg de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd, maar dat verzoek is afgewezen nadat de eigenaar zelf met bezwaar tegen de voorgenomen aanwijzing was gekomen. Reden is onder meer dat de regelgeving die bij de nieuwe status komt kijken de huidige functie van het pand kan bemoeilijken.

Verantwoordelijk wethouder Tim Weijers bestempelt het standbeeld van d’r Joep als een belangrijk monument, maar wijst ook op de historische waarde van het oude postkantoor. “We kijken momenteel met een partij naar de mogelijkheid nieuwe invulling aan het pand te geven. Voor de gemeente is het van belang dat de voorgevel daarbij intact blijft”.

Het is niet de enige keer dat het Cuypersgenootschap zich bezighoudt met Kerkraads erfgoed. Eerder probeerden wij de sloop van de Blijde Boodschapkerk in Rolduckerveld en de Maria Gorettikerk in Nulland te voorkomen. Op dit moment verzetten wij ons tegen de sloop van de vleugel van voormalig klooster Pannesheide.