Optillen van Catharinakerk: slechte 1 aprilgrap of wereldwonder?

11 september 2020

Anton van Daal

Inwoners van Eindhoven lieten massaal hun mening horen over de opgetilde Cathrien op social media. ,,Blijf af van ons historisch erfgoed”, klonk het veelvuldig. Die laatste mening is de Henri van Abbestichting, erfgoedwaakhond van Eindhoven, ook toegedaan. ,,Dit is Madurodam-spielerei. Zo’n kerk is nooit verzonnen om zo hoog in de lucht te hangen. Die wordt zo tot kapel gedegradeerd. Respectloos naar de architect (Pierre Cuypers, red.) toe”, aldus Marc van Abbe, waarnemend voorzitter.

Het Cuypersgenootschap is eveneens not amused door het idee: ,,Het lijkt een slechte 1 aprilgrap. Die kerk wordt zo compleet losgezongen van zijn oorspronkelijke omgeving, dat is onwenselijk. Het lijkt ook technisch ingewikkeld.”

Als het aan architect Arie van Rangelrooij, die diverse gebouwen in de binnenstad (her)ontwikkelde, ligt, biedt het plan zeker kansen. Sterker nog, hij zou het toejuichen als Eindhoven er werk van maakt. ,,Dit is wel een kans om een uniek icoon te creëren”. De potentie van de opgetilde Cathrien als visitekaartje voor Eindhoven werd door bedenker van het idee, architect Winy Maas, ook genoemd.

In de politiek houden ook coalitiepartijen PvdA en GroenLinks de kaarten nog tegen de borst, evenals oppositiepartij D66. ,,We laten ons graag verrassen door het onderzoek. Maar het plan moet uiteraard duurzaam en financieel haalbaar zijn”, vindt Kay Sachs (GroenLinks).Veel oppositiepartijen nemen het plan volstrekt niet serieus. ,,Dit staat te ver van onze realiteit”, vindt Jannie Visscher namens de SP.