Twee erfgoedverenigingen zijn ongerust over bouwplannen kloostertuin Luciaklooster in Bennebroek

10 maart 2025

Heemkundevereniging Heemstede Bennebroek

Volgens Remko Oexeman van Stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland (SBEZK) gaat het hier om een uitverkoop. Het gemeentebestuur moet nog een definitief besluit nemen of de bouw van deze twee woningen is toegestaan. De erfgoedverenigingen het Cuypersgenootschap en de SBEZK zijn daar tegen, zo laten ze aan het college van B en W weten. Hun bezwaren sluiten naadloos aan bij de tegenstand die onder veel buurtbewoners leeft tegen de nieuwbouw.

De kloostertuin is privébezit van de bewoners van het Luciaklooster. Er zijn plannen ingediend om in deze omheinde tuin, van zo’n 16.000 vierkante meter, twee woningen te realiseren. Eén van die woningen is een lage en energiezuinige bungalow.

Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap waarschuwt dat zowel de tuin als het klooster, gebouwd in 1896, de status hebben van gemeentelijk monument. Voor een omgevingsvergunning moet dus ook een monumentenprocedure worden doorlopen. De commissie Omgevingskwaliteit moet daar advies over geven, omdat het beschermde monument wordt aangetast.

Het Cuypersgenootschap heeft zich in de periode 2000-2007 hard gemaakt om het complex van klooster, portiershuisje en tuin tot monument te laten verklaren. Ze hebben een gemeentelijke monumentenstatus, maar nog liever had Dubbelaar gezien dat het complex tot rijksmonument was bestempeld. Dubbelaar zegt dat het Cuypersgenootschap geen voorstander is van bebouwing van de tuin, maar hij vindt het nog te vroeg om in bezwaar te gaan, omdat eerst de omgevingsvergunning moet zijn verstrekt.

In een brief aan het college met als titel ‘Red de kloostertuin van het Luciaklooster’ noemt Oexeman tal van argumenten tegen de bouw. De SBEZK vindt dat het argument van de initiatiefnemers, dat door de bouw het tuinonderhoud van de kloostertuin voor tien jaar is gegarandeerd, geen hout snijdt. De dorpsraad Bennebroek heeft welwillend gereageerd op het idee om één woning, een lage bungalow, neer te zetten in de kloostertuin. Oexeman vindt dit advies van de dorpsraad weinig tot niets waard. Hij vraagt zich af over welke cultuurhistorische en architectonische expertise de Dorpsraad beschikt en of hun proces is verlopen conform de Participatieverordening.