Wijkje Brouwerskamp vraagt om bescherming

3 maart 2022

onbekend

Heemschut, Historische Vereniging Deutekom en Het Cuypers Genootschap willen dat het Doetinchemse wijkje Brouwerskamp gemeentelijk monument wordt om sloop van het hofje te voorkomen. Ze hebben samen een brief gestuurd naar de gemeente Doetinchem. Het wederopbouwwijkje met 28 kleine woningen en 8 appartementen dateert van 1951 en was het eerste ‘bejaardenoord’ van Doetinchem. Volgens een woordvoeder van eigenaar Sité zijn het tochtige woningen, zodat men de huizen onderzoekt. Vaak leidt dat tot energiebesparende maatregelen maar soms is volgens Sité sloop en nieuwbouw beter.

Volgens de drie erfgoedverenigingen gaat het om een beeldbepalend wijkje met fraaie elementen – waaronder het charmante torentje met de uivormige spijlenkroon uit de wederopbouwperiode. Ook landelijk zijn er weinig vergelijkbare hofjes gebouwd in de wederopbouwperiode’.

Overigens staat Brouwerskamp al op een conceptlijst van cultuurhistorische objecten van de gemeente Doetinchem. Als die lijst definitief wordt, zijn de objecten weliswaar geen gemeentelijk monument maar wel beschermd tegen geheel of gedeeltelijke sloop.

Het hofje is ontworpen door Aart Wulfert van Dijkhuizen (1903-1983), in Doetinchem jarenlang directeur van de dienst Openbare Werken. Behoud wordt door ons gezien als ‘hommage’ aan de architect.