Beeldbepalende Golfslag in Emmeloord wordt bewaard

12 april 2021

Van de buitenkant gaat de karakteristieke De Golfslag in Emmeloord nauwelijks veranderen, van binnen des te meer. Het aantal appartementen in het voormalige verzorgingshuis wordt teruggebracht naar 106. De begane grond is voor ouderen met dementie, de rest van het gebouw voor andere groepen.

De Golfslag, een ontwerp van de bekende Friese architect Abe Bonnema, staat sinds 2015 leeg. Eind 2019 kwam het pand met 138 appartementen in handen van de Zwolse projectontwikkelaar Accretio Aedificium. “Ik vind het een mooi gebouw en we gaan het in dezelfde stijl laten. We weten nog niet zeker of alles wat we graag willen gerealiseerd kan worden’’, zei een van de twee nieuwe eigenaren vorig jaar.

Het zorgcentrum werd in 1971 gebouwd. Het gebouw staat op betonnen pijlers en telt zes woonlagen en een opbouw die verwijst naar de ‘golfslag’ van de voormalige Zuiderzee. Het Cuypersgenootschap heeft de gemeente Noordoostpolder een jaar geleden verzocht om De Golfslag de status van gemeentelijk monument te geven. Wij vinden dat het gebouw een duidelijke architectuurhistorische waarde heeft en bescherming verdient.

Enkele weken geleden bleek al dat de zorg terugkeert in De Golfslag, inmiddels is er meer bekend. Op een speciale website voor De Golfslag staat dat er op de begane grond 30 appartementen voor demente ouderen gepland zijn. Onbekend is welke partij de zorg gaat leveren. De eigenaren willen nog niet reageren op de plannen.

Voor de verbouwing van de verdiepingen is al een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente. De plannen voor de begane grond zijn nog niet definitief. De eigenaren hebben uitvoerig met de gemeente en een geïnteresseerde zorgaanbieder gesproken over het project. Ze kunnen nog niet zeggen wanneer de verbouwing gaat beginnen. Mensen die interesse hebben om er te wonen, kunnen een mail sturen.