Behoud van de oude zusterschool in Westwoud is een stap dichterbij

2 maart 2022

MOOI Noord-Holland was door Drechterland in de arm genomen om de cultuur-historische waarde van de voormalige zusterschool naast de Martinuskerk aan te geven. De Woonschakel wil het pand slopen om plaats te maken voor appartementen. In de oude pastorie exploiteert de stichting al een complex voor senioren die zorg nodig hebben.

Cuypersgenootschap en Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud kwamen in het geweer tegen de sloop en dwongen de gemeente onderzoek te laten doen naar de historische waarde. De erfgoedcommissie, vaste adviseur van Drechterland, benoemt diverse waarden waarom het oude zusterhuis gemeentelijk monument zou moeten worden. Het is een karakteristiek gebouw van een bijzondere architect (Th. Molkenboer). Uit die bouwperiode zijn maar weinig voorbeelden over.

Hoofdconcept en kapconstructie zijn nog intact. Het oude zusterhuis vertelt met de kerk het verhaal van de katholieke emancipatie in Westwoud. Het oude zusterhuis, in gebruik als particuliere woning, en de zusterschool vormen één geheel. Twee partijen willen hier met behoud van het exterieur appartementen realiseren.
Wethouder Jeroen Broeders spreekt van een ’zeer zwaarwegend advies’ en gaat met de eigenaren van beide panden om tafel. Hij verwacht dat het college snel een besluit neemt. Directeur Ab Gieling van De Woonschakel laat weten dat de wooncorporatie afhaakt als er een streep gaat door de sloop.