Beklad beeld Olympisch stadion schoon, maar verplaatsing nog altijd wens directie

2 maart 2022

De bekladdingen die waren aangebracht waren op het beeld aan de voorzijde van bij het Olympisch Stadion zijn zo goed als verdwenen. Het standbeeld dat de olympische groet brengt, dat weliswaar veel weg heeft van een Hitlergroet, is schoongemaakt. De discussie over de verplaatsing laait weer op, want de directie ziet het beeld het liefst zo snel mogelijk binnen de muren van het stadion staan.

Voor directielid Ellen van Haaren was het geen kwestie van ‘of’, maar ‘wanneer’. Het beeld roept al lange tijd reacties op, waaronder mails in haar inbox waarbij mensen hun vraagtekens zetten bij de discutabele houding van het standbeeld.

Voorheen was er een tegel met informatie bij het standbeeld te vinden, maar die is weggehaald. Juist die uitleg is belangrijk en daarom wil de directie van het Olympisch Stadion het beeld naar binnen verplaatsen. De oorsprong is overigens niet fascistisch, omdat de olympische beweging deze groet al gebruikte in de jaren twintig en dertig.

Momenteel loopt de aanvraag voor de verplaatsing al anderhalf jaar. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft negatief geadviseerd op de voorgenomen verplaatsing. Het Cuypersgenootschap is eveneens voorstander van behoud van het standbeeld op de huidige plek. Zij zijn in beroep gegaan tegen de uitgegeven vergunning door de gemeente.