Blauwe Scholk slopen of renoveren? Nog even geduld

12 april 2021

Wanneer valt het besluit over de toekomst van de leegstaande Blauwe Scholk in Den Dungen? Die vraag houdt een groep bewoners van Den Dungen en het Cuypersgenootschap bezig. De gemeente Sint-Michielsgestel vraagt nog even geduld, want er zijn drie belangrijke onderzoeken bezig: historisch, bouwkundig en verkeerskundig.

Vorig jaar bood het Comité Behoud Blauwe Scholk de gemeenteraad nog een petitie aan. Het comité wil het beeldbepalende pand in Den Dungen niet verloren laten gaan en overhandigde burgemeester Han Looijen meer dan duizend handtekeningen.

De petitie wordt ondersteund door Norman Vervat van het Cuypersgenootschap. Hij memoreerde dat Den Dungen een unieke dorpskern heeft: “met een kerk, kroeg, boerderij en school. De Blauwe Scholk verkeert nog in prima staat, heeft wel achterstallig onderhoud, maar is zeker geschikt voor een herbestemming. Dat heeft onze stichting al vele malen elders in Nederland voor elkaar gekregen”.

Wethouder Ed Mathijssen over de huidige situatie rond de Blauwe Scholk: “wellicht zijn we wat kort door de bocht gegaan met de voorgenomen sloop. Er zijn nu drie onderzoeken gaande. Een gaat over de bouwkundige staat van het oude schoolgebouw, een andere over de historische kwaliteiten en in een derde onderzoek wordt gekeken naar de verkeerskundige situatie rond de Blauwe Scholk. Na de sloop zou er een ontsluitingsweg kunnen ontstaan voor het bouwplan van familie Van Grinsven met Wonen op de Donk”. Als alle onderzoeken zijn afgerond kan het college tot een afweging komen wat de beste optie is voor de toekomst van de plek waar de Blauwe Scholk staat. Ondertussen kon de sloop sowieso nog niet doorgaan omdat er vleermuizen in het oude gebouw wonen.