College wil monumentenstatus voor conciërgewoning Ambachtsschool in Enschede

11 oktober 2022

De conciërgewoning bij de oude Ambachtsschool aan de Boddenkampsingel wordt een gemeentelijk monument. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad om instemming.

De Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap, de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker en de Stichting Cultureel Erfgoed Enschede hadden erom gevraagd. Volgens deze cultuurhistorische organisaties is de combinatie van schoolgebouw en dienstwoning uit de jaren 20 een landelijk zeldzaam verschijnsel. Zij ijveren al lang voor behoud van deze woning. Nu ziet ook de gemeentelijke monumentencommissie de waarde ervan.

Nadat het pand jaren was gekraakt, vervolgens leegstond en een parkeerplaats dreigde te worden, is het verkocht. Daar hadden de culturele organisaties zorgen over, maar de nieuwe eigenaar heeft het helemaal opgeknapt.

De dienstwoning en de Ambachtsschool zijn in 1916 gebouwd. De volledig gerenoveerde school was al een gemeentelijk monument. Als de gemeenteraad instemt met de monumentenstatus zal het ensemble beschermd zijn.