Cultuurbewakers maken zich sterk voor Winschoter woningen

3 maart 2022

Dat woningcorporatie Acantus 27 van de 52 karakteristieke woningen aan de St. Vitusstraat in Winschoten wil slopen, is niet alleen in het verkeerde keelgat geschoten bij bewoners. Ook twee monumentenorganisaties – Cuypersgenootschap en Bond Heemschut – zijn geschrokken van de sloopplannen en willen die graag voorkomen omdat met de sloop belangrijk cultureel erfgoed verloren dreigt te gaan.

Het is duidelijk dat er iets aan de woningen moet gebeuren omdat de woningen kampen met achterstallig onderhoud en funderingsproblemen, maar dat kan door renovatie verholpen worden. Norman Vervat laat weten vaker met het bijltje te hebben gehakt. Hij heeft veel van dit soort casussen en ziet dat woningcorporaties voor het meest optimale product gaan. Vaak is dat nieuwbouw. Maar als je accepteert dat het historische huizen zijn die van alle gemakken voorziet, dan moet dat toch voldoende zijn.

De huizen aan de St. Vitusstraat hebben bijzondere gevels, die zich kenmerken door de combinatie van metsel- en pleisterwerk, die de gevelwanden een pittoreske en dorpse uitstraling verlenen. Wijkjes met deze woningen zijn heel zeldzaam geworden en zijn voor Winschoten zelfs uniek. Belangrijk is dat deze woningen door de gemeente en provincie gewaardeerd zijn als ‘karakteristieke bebouwing’, zodat de woningen niet zomaar gesloopt kunnen worden. Wij hopen op een gesprek met Acantus om tot een voor beide partijen acceptabele oplossing te komen. Lukt dat niet, dan kunnen de monumentenorganisaties eventueel aandringen op een monumentenstatus of naar de rechter stappen.