Vanaf de straat zichtbare zonnepanelen in beschermde stads- en dorpsgezichten? Het Cuypersgenootschap moet er niet aan denken. De erfgoedbeschermer heeft de gemeente Wassenaar een brief gestuurd met de vraag regels op te stellen waaraan de plaatsing van zonnepanelen in zulke gebieden moeten voldoen.
Secretaris Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap kan zich voorstellen dat zo’n brief naar meer gemeenten zou moeten die nog geen zonnepanelenbeleid hebben. ,,We zijn begonnen met Wassenaar omdat daar nu een discussie speelt.’’ Hij vertelt dat de gemeente tot zijn teleurstelling onlangs een vergunning heeft afgegeven voor zonnepanelen op een dak van een huis aan de Bloemcamplaan. Volgens hem was het tegen het advies van de welstandscommissie in.
Het Cuypersgenootschap dient geen bezwaar in tegen de vergunningverlening. ,,Deze zaak is goed opgepakt door de Vereniging Vrienden van Wassenaar’’, schrijft de monumentenorganisatie, die wel hoopt dat Wassenaar snel met beleidsregels komt. Die moeten dan gaan over zonnepanelen in het beschermd dorpsgezicht van Wassenaar-Zuid en bij rijks- en gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden. Hierdoor kunnen onnodige discussies worden voorkomen, aldus het genootschap.
Dubbelaar vindt dat de beleidsregels van de gemeente Roermond als voorbeeld kunnen dienen. ,,Ook Teylingen heeft ze sinds kort voor Warmond opgesteld. Die van Roermond zijn net iets beter.’’
Het Cuypersgenootschap wil niet zozeer aansturen op een verbod van zonnepanelen in beschermwaardige gebieden. ,,Plaats ze buiten het zicht vanaf de straat. En hou rekening met de kleur: plaats geen zwarte panelen op rode daken, bijvoorbeeld.’’
De Vrienden van Wassenaar bevestigen desgevraagd dat ze een bezwaar hebben ingediend tegen de plaatsing van zonnepanelen op het huis aan de Bloemcamplaan, maar hebben geen behoefte hierover naar buiten te treden. De Vrienden scharen zich achter het verzoek van het Cuypersgenootschap aan de gemeente Wassenaar.
De gemeente Wassenaar moet nog reageren.