Cuypersgenootschap stuurt aan op nieuw plan Goede Herderkerk

14 oktober 2020

Sint-Oedenrode – Het plan om appartementen te gaan bouwen in de Goede Herderkerk valt niet bij iedereen in goede aarde. Eerder liet de Pieter Dijkema Stichting al weten de plannen niet te zien zitten. Nu heeft ook Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, de zorgen geuit richting het College van Meierijstad. In een brief sturen ze aan op een nieuw plan.

Vastgoedontwikkelaar Vastlab uit Breda heeft de kerk vorige maand gekocht en hoopt er zestien tot achttien woningen in te kunnen bouwen. In de brief schrijft de stichting dat het zich ernstig zorgen maakt over de toekomst van de Goede Herderkerk aan het Monseigneur Bekkersplein te Sint-Oedenrode wanneer de verbouwing door mag gaan. “Bij besluit van 15 december 2015 is de kerk door de toenmalige gemeente Sint Oedenrode aangewezen als gemeentelijk monument en is één van de 100 mooiste kerken van Noord-Brabant en door onze oud-voorzitter Wies van Leeuwen als zodanig beschreven in zijn boek”, staat er in geschreven. “Op dit moment wordt er gesproken over de herbestemming van dit beschermde monument en is het geagendeerd bij de vergadering van de monumentencommissie op woensdag 9 september 2020. Er zijn plannen tot inbouw van woningen in de kerk. Wij vrezen dat bij deze herbestemming belangrijke kwaliteiten van dit monument verloren gaan. Wij verzoeken u om aan te sturen op een nieuw plan, dat meer recht doet aan met name de bijzondere waarden van het interieur.”

Stichting het Cuypersgenootschap vindt dat de plannen met name grote gevolgen hebben voor de waarden van het aanwezige interieur. “Uiteraard heeft iedere herbestemming gevolgen voor het gebouw. Met woningbouw is het door de permanente splitsing van de kerkzaal in kleinere eenheden echter zeer lastig om de kwaliteiten van het unieke interieur te bewaren. Het plan botst dus met de belangen van de monumentenzorg in de gemeente. Wij sluiten ons met deze zienswijze nadrukkelijk aan bij de erfgenamen van de architect en verzoeken u om in overleg met hen en andere betrokkenen tot een passende invulling van het kerkgebouw te komen”, schrijft het genootschap.