Cuypersgenootschap stuurt brief naar Oegstgeest over Gevers Deutz Terweeschool

12 april 2021

Er zijn meer opties voor uitbreiding van de monumentale Gevers Deutz Terweeschool dan de ene variant die tot nu toe door de architect is uitgewerkt. Dat schrijven het Cuypersgenootschap en erfgoedvereniging Bond Heemschut in een brief aan het gemeentebestuur van Oegstgeest.

De twee monumentenorganisaties laten in de brief nogmaals weten mordicus tegen de eventuele sloop van het monument te zijn. Het schoolgebouw is met zijn opvallende architectuur en toren uniek en beeldbepalend voor Oegstgeest.

Vorige maand presenteerde de architect die door de gemeente is ingehuurd drie varianten voor de uitbreiding van de openbare basisschool. In twee varianten gaat het huidige monument tegen de vlakte. Als het aan de monumentenclubs ligt, kunnen die opties direct de prullenbak in. Met wat er nu op tafel ligt, zou dat betekenen dat er nog maar één optie overblijft voor de vergroting van de school met behoud van de monumentale delen. Maar dat is volgens Leo Dubbelaar te kort door de bocht. Hij adviseert het gemeentebestuur om architecten met meer ervaring op dit gebied in de arm te nemen om ook andere mogelijkheden uit te werken.

De Gevers Deutz Terweeschool is in 1928 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Renovatie en uitbreiding van de school is drie jaar geleden voor een bedrag van zes miljoen euro in de planning gezet. Volgens de architect die de verschillende opties op een rijtje heeft gezet is uitbreiding met behoud van de historische delen ongeveer 20 procent duurder dan sloop en nieuwbouw. Die extra kosten maken dat de politiek niet op voorhand de mogelijkheid van sloop wil uitsluiten.