Cuypersgenootschap wil oude LTS aan Tuinzigtlaan behouden met monumentenstatus

2 maart 2022

De voormalige LTS aan de Tuinzigtlaan in Breda moet een gemeentelijk monument worden. Nu staat het schoolgebouw nog op de nominatie om te worden gesloopt. Met zijn strakke modernistische architectuur en kenmerkende details in beton is het een voor Breda uniek en zeer waardevol schoolgebouw. Dit type schoolgebouwen begint behoorlijk zeldzaam te worden. Het merendeel is intussen gesloopt. Uit onderzoek van architectuurhistoricus Maarten de Graad is naar voren gekomen dat er in de periode 1945-1968 ongeveer 170 technische scholen zijn gebouwd. Daarvan zijn er intussen 120 geheel of gedeeltelijk verdwenen.

De voormalige LTS heeft als goed en inmiddels zeldzaam voorbeeld van modernistische scholenbouw uit de jaren zestig een duidelijke architectuurhistorische betekenis voor Breda. Bovendien staat het complex ‘op fraaie wijze’ model voor de vooruitgang op onderwijsgebied na 1945 en is het beeldbepalend voor de omliggende buurt. Voor het Cuypersgenootschap zijn dit redenen genoeg om een aanvraag voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst in te dienen.

Het Cuypersgenootschap is sowieso niet erg te spreken over de manier waarop Breda omgaat met monumentale gebouwen uit de wederopbouw. De gang van zaken rond de school aan de Tuinzigtlaan bewijst volgens Dubbelaar dat de gemeente de bescherming van naoorlogs erfgoed nog niet op orde heeft.