Drama rond Ivicke in Wassenaar gaat verder

6 december 2021

De rechtbank moest zich begin november buigen over de vraag of de krakers uit Huize Ivicke gezet mogen worden. Eigenaar Bever Holding kwam met een plan op de proppen waarin hij aankondigde het kantoor te willen verhuizen naar Huize Ivicke. Daardoor kreeg de zitting plotseling een nieuwe wending. De krakers die in 2018 hun intrek namen in Ivicke hadden eerder al gezegd dat ze bereid zijn weg te gaan uit het monumentale pand, als dat een nieuwe bestemming zou krijgen. Nu de eigenaar zegt dat er inderdaad een nieuw doel voor is, willen de krakers wel een blik op dat plan werpen.

De aangekondigde architecten waren afwezig tijdens de rechtszaak, waardoor het nieuwe plan niet meteen met gejuich ontvangen werd. Bovendien laat de gemeente Wassenaar in een reactie weten nog niet op de hoogte gesteld te zijn van plannen om er kantoor te gaan houden. Misschien gebeurt later in november, als de gemeente tegenover de eigenaar in de rechtszaal staat. Dan worden meerdere zaken tegelijk behandeld, waaronder de bestuursdwang waarmee Wassenaar de renovatie heeft laten uitvoeren, een zaak tegen een bouwstop en nog een tegen het besluit om de krakers uit de villa te zetten. Dan volgt later sowieso nog een rechtszaak over de renovatiekosten. Die heeft de gemeente betaald omdat ze opdracht gaf tot de werkzaamheden, maar moeten uiteindelijk doorgeschoven worden naar de eigenaar.

Dan loopt er óók nog eens een strafrechtelijke aangifte tegen Bever voor het verwaarlozen of vernielen van Ivicke. In augustus vorig jaar togen Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap naar het politiebureau om aangifte te doen. Het schijnt een complex dossier te zijn, want het blijft lang stil rond deze zaak. Secretaris Leo Dubbelaar is blij met de moeite die de gemeente Wassenaar steekt in het behoud van Huize Ivicke. Hij omschrijft de juridische procedures tussen de eigenaar en de gemeente als een kat-en-muisspel.