Emmastraatcomplex definitief aangewezen als gemeentelijk monument

15 december 2022

Het Emmastraatcomplex in Voorburg, dat bestaat uit de Emmastraat, Prins Hendrikstraat en Oranje Nassaustraat, is definitief aangewezen als gemeentelijk monument. Wethouder erfgoed Bianca Bremer gaat op korte termijn in gesprek met de bewonerscommissie van het Emmastraatcomplex om het aanwijzingsbesluit verder te bespreken.

Het complex is in 1921 als arbeiderswijk gebouwd door Bouwvereniging Sint Martinus en de Voorburgse Woningbouwvereniging. De huidige eigenaar van de huurwoningen en bijbehorende grond is woningcorporatie WoonInvest. De straten hebben de stedenbouwkundige opzet van een tuindorp. De gebogen straten zijn besloten, poortjes en verspringende rooilijnen geven ruimte voor groen. Er is een hiƫrarchie van straten, pleintjes, zichtlijnen en samenhang tussen de straten en de architectuur van de woningen. Met de monumentenstatus kan de gemeente de aanwezige erfgoedwaarden beschermen en behouden voor de toekomst.

Gedurende een periode van 6 weken is het mogelijk om bezwaar te maken tegen het aanwijzingsbesluit. Na de behandeling van eventuele bezwaren neemt het college een zogeheten beslissing op bezwaar. De gemeente gaat in overleg met WoonInvest en bewoners over een goed renovatieplan van het Emmastraatcomplex.