Groot deel raad Zutphen steunt initiatief Cuypersgenootschap

11 september 2020

De belofte van wethouder Annelies de Jonge om alles in het werk te stellen de voormalige Meisjesvakschool in Zutphen te behouden, is niet genoeg voor een groot deel van de gemeenteraad. Bijna de voltallige oppositie verzoekt Zutphen het oude pand aan de rand van het centrum aan te wijzen als gemeentelijk monument. ,,We zijn er niet gerust op of alles  in het werk wordt gesteld om het pand te behouden.’’

Waar wethouder de Jonge vorige maand al werd opgedragen er alles aan te doen het pand te behoeden voor sloop, wil een groot deel van de gemeenteraad nu nog een stap verder gaan. Als het pand een gemeentelijk monument wordt, is nieuwbouw praktisch onmogelijk op de iconische plek bij de Vispoorthaven. Het belang om het pand te behouden, weegt volgens de indieners van het verzoek echter zwaarder dan het belang van vastgoedeigenaar Willem Goudkuil.

Opvallend genoeg wees wethouder De Jonge een eerder verzoek om het pand van de voormalige Meisjesvakschool aan te wijzen als gemeentelijk monument van de hand. Het Cuypersgenootschap en Heemschut riepen Zutphen eerder dit jaar al op het pand uit de jaren twintig om te dopen tot monument. Geen optie, stelde De Jonge. Vastgoedondernemer Goudkuil kocht het pand namelijk al jaren geleden om er luxe appartementen te bouwen. Het perceel heeft hij gekocht zonder monumentenstatus van het oude pand, met de karakteristieke boogramen. Wel wist hij volgens De Jonge dat het perceel in een beschermd stadsgezicht ligt en dat het gevelbeeld beeldbepalend is.

Tijdens het eerdere verzoek van de gemeenteraad om het pand te behouden wezen veel raadsleden op de geschiedenis van het pand. De gemeente Zutphen is volgens hen tijdens de Tweede Wereldoorlog hard geraakt waardoor er vele historische panden zijn weggevaagd. Daardoor zijn er nauwelijks nog panden in Zutphen uit de periode waarin de Meisjesvakschool (1920-30) is gebouwd.

Daarnaast is het pand een ontwerp van de bekende architect J.H.W. Leliman (1878-1921), die ook invloeden vertoont van het werk van de befaamde architect H.P. Berlage (1856-1934) en van de Haagse School. Dergelijke hoogstaande architectuur is voor Zutphen uniek en onvervangbaar.