Kapel en historisch interieur Missiehuis Tilburg behouden

8 september 2021

De kapel van het Missiehuis in Tilburg krijgt geen woonbestemming. Dat heeft de gemeente Tilburg besloten na actie van Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Heemkundekring Tilborch.

Het hoofdgebouw van het voormalige Missiehuis stamt uit 1890 en is ontworpen door A.G. de Beer (1844-1898). De kapel van de hand van dezelfde architect dateert uit 1896-1897 en is goed bewaard gebleven.

Het Missiehuis is in 2008 door de congregatie van missionarissen van het Heilig Hart verlaten en sindsdien onder andere gebruikt als bedrijfs- en studentenhuisvesting. De nieuwe eigenaar wilde op de zolderverdieping appartementen vestigen en van een deel van de kapel een huis maken.

Begin augustus was op de website te lezen dat de drie erfgoedbeschermers bij de lokale overheid hadden gepleit voor behoud van de kapel en het aanwezige intacte, historische interieur in het voormalige Missiehuis. Aan de hand van de door het trio ingediende zienswijze is ook de gemeente Tilburg kritisch naar de herbestemmingsplannen gaan kijken. Resultaat: de kapel en het historische interieur blijven behouden.