Twee Katwijkers, Adri van Beelen en Leendert de Vink, zijn een petitie begonnen om de lokale Christelijke Opleidingsschool voor sloop te behoeden. De initiatiefnemers van de petitie vinden de beoogde sloop van het pand aan de Parklaan niet nodig. “Het is overtrokken dat kinderen hier geen goed onderwijs kunnen krijgen”, zegt Van Beelen, die de petitie is begonnen. Hij hoopt zo’n duizend handtekeningen te verzamelen. Inmiddels zijn al tweehonderd digitale handtekeningen verzameld. “Voor het gebouw zijn mogelijkheden genoeg. Zo kan eventueel een compromis gezocht worden in het behoud van de gevel, om daarachter aanpassingen te verrichten”. Al vijftien jaar koestert het schoolbestuur nieuwbouwplannen, maar er woedt al geruime tijd een discussie over de monumentale waarde van het gebouw.
Van Beelen vindt het zonde als het beeldbepalende pand aan de Parklaan verdwijnt: “Veel mensen zullen van mening zijn dat het gebouw ’toch niet zo oud’ is, maar wanneer we gebouwen uit de naoorlogse wederopbouw slopen is er in de toekomst bijna geen geschiedenis meer in Katwijk. Denk aan gebouwen als de Visserijschool, de Calvijnschool en zelfs de Katwijkse Boulevard. Dat zijn allerlei voorbeelden van architectuur uit de wederopbouw. De Christelijke Opleidingsschool past goed in die omgeving. De voormalige Calvijnschool is op dit moment een medisch centrum. Een goed voorbeeld van herbestemming van cultureel erfgoed”.
De Katwijkse politiek twijfelt nog over het nieuwbouwplan van de school. De komende maanden moet ze eerst een uitspraak doen over de mogelijke toekenning van een gemeentelijke monumentenstatus die door het Cuypersgenootschap is aangevraagd. Die status zou nieuwbouw doorkruisen. Leo Dubbelaar, van het Cuypersgenootschap, is ook van mening dat de school in de huidige vorm gebruiksmogelijkheden heeft. Al denkt hij dan niet direct aan een school, maar aan een appartementencomplex, of als bijgebouw voor de school.
Volgens Rindert Venema van Stichting Prohles is nieuwbouw van de Christelijke Opleidingsschool bittere noodzaak, omdat het huidige pand niet gebouwd is voor 21e-eeuws onderwijs. Venema zou het pijnlijk vinden als de kwaliteit van het onderwijs de dupe wordt van een discussie over erfgoed en “stenen en nostalgische gevoelens voorgaan op kwaliteit van onderwijs, waar kinderen recht op hebben”.