Kost het redden van Huize Ivicke 56.000 euro of 1 miljoen?

11 november 2020

Huize Ivicke heeft de gemoederen, waaronder initiatiefnemer Cuypersgenootschap, in oktober 2020 flink beziggehouden. Eerst bij de rechtbank in Den Haag waar eigenaar Ronnie van de Putte, bekend als de krottenkoning, betoogt dat zijn plan van 56.000 euro even goed is als dat van de gemeente Wassenaar van € 1 miljoen. Hij is  met zijn plan al begonnen maar daar steekt de gemeente een stokje voor. Bij de rechtbank in Den Haag probeert Van de Putte onder een bouwstop uit te komen. De gemeente heeft die opgelegd omdat de Van der Putte meer kwaad dan goed zou doen aan het Rijksmonument.

Bij Villa Ivicke is het Cuypersgenootschap al lange tijd betrokken en heeft bij de gemeente aangedrongen op handhaving en herstel. Daar heeft de gemeente gehoor aangegeven.

De gemeente bekijkt wat er volgens Van de Putte gedaan moet worden en concludeert dat dit niet voldoende is. Sterker nog: de gemeente zegt dat de werkzaamheden het gebouw schade berokkenen. En Huize Ivicke is een rijksmonument, dus daar mag je niet zomaar van alles aan vertimmeren. Er volgt een verbod, Van de Putte laat zijn aannemer toch beginnen, de gemeente controleert en legt de bouw stil. En maandag stonden alle partijen voor de rechter.

In de zaak tegen de bouwstop wordt de architect zelf echt boos als de gemeente via de advocaat laat weten dat het weinige werk dat al is gedaan door Van der Putte schade heeft aangebracht aan het rijksmonument. Het zou slecht zijn uitgevoerd, en in de verkeerde volgorde. ‘U zet mij weg als een beunhaas die niet weet wat hij doet. Terwijl ik ook het Catshuis heb gedaan en bijvoorbeeld het Johan de Witthuis’, zegt hij getergd. ‘Als je het plan van de gemeente uitvoert, ben je straks weer bezig om alles weg te halen.’

De gemeente wil onder meer dat de constructie van de dakkapellen wordt aangepakt. Rot hout moet vervangen worden en de dakkapellen zelf moeten weer waterdicht gemaakt worden. De ramen met de kleine ruitjes dienen allemaal hersteld te worden, al het hout buiten dient volgens de monumentenwet geschilderd te worden met drie lagen verf, het pleisterwerk dient gerepareerd te worden, de bordessen moeten allemaal vrij worden gemaakt van begroeiing en de naden tussen de traptreden dienen dichtgemaakt te worden, de dakconstructie moet zo worden aangepast en gerenoveerd dat er helemaal geen water en vocht meer naar binnen kan en last but not least: er zit schimmel in de kap en dat moet verwijderd worden.

Van de Putte ziet het anders: rot hout kan met epoxy provisorisch worden gerepareerd, de ruiten kunnen vervangen worden door grote ramen waar met plakstrips vierkantjes op geplakt worden zodat het net lijkt alsof het kleine ruitjes zijn.

Enkele dagen later bepaalt de rechter dat de gemeente Wassenaar mag beginnen met het opknappen van de zwaar vervallen buitenplaats. De gemeente heeft de bouwstop terecht opgelegd. Een belangrijk monument lijkt voorlopig gered.