Nog geen verbetering in Bergen op Zoom bij Ketrientje

4 mei 2021

Het voormalige zorgcentrum St. Catharina mag van het Bergse stadsbestuur opnieuw volledig tegen de vlakte. Het hoofdgebouw aan het St. Catharinaplein wordt ook in tweede instantie geen monument. Het voormalig zusterhuis evenmin. Daarmee komt sloop en vervolgens bouw van een nieuw zorgcomplex een stap dichterbij.

Ook dit keer kunnen Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Heemschut naar de rechter stappen. “Behoud is voor ons nog even belangrijk als eerst. De vraag is of er juridisch nog iets voor ons valt te halen. Zijn we bereid daar tijd en geld in te steken dat is de vraag”, zegt Norman Vervat van Cuypersgenootschap. “We vergaderen er met beide organisaties volgende week over”. Bezwaar maken alleen maar om de zaak op te houden zal niet gebeuren, verzekert Vervat.

Zorgcentrum St. Catharina sloot eind 2014 de deuren. TanteLouise besliste uiteindelijk er zelf een compleet nieuw zorgcentrum terug te bouwen, met 260 plekken voor ouderen en met de modernste technologie.

Maar er is verzet. Van met name Heemschut en Cuypersgenootschap. Ze vinden hoofdgebouw en zusterhuis wel monumenten. Het college van Bergen op Zoom besliste al maart 2020 dat hier geen sprake van is. Maar liet in de uitwerking van dat besluit wat steekjes vallen. Nu is het huiswerk alsnog gedaan. Praten vindt Norman Vervat van Cuypersgenootschap prima. “Dat hebben we steeds gedaan, maar dan moet er wel een plek voor behoud zijn”.