Ondanks protest bewoners is sloop Bloemwijk begonnen

17 januari 2022

Het waren maar een paar ‘symbolische’ happen maar het was wel het startsein voor de sloop van 164 huurwoningen in de Bloemwijk in Alkmaar. Onder grote belangstelling hapte een graafmachine vanmiddag een deel van een dakkapel weg. Sommige buurtbewoners zagen het met afgrijzen aan.

De woningen in de volkswijk langs het spoor moeten volgens woningstichting Van Alckmaer worden gesloopt omdat ze in een te slechte staat verkeren om te worden gerenoveerd. Zo is het metselwerk van de muren zeer slecht, kunnen de funderingen niet meer gewicht dragen dan ze nu doen en ook de dakpannen en dakbedekking moeten worden vervangen. Ook zijn de woningen slecht geïsoleerd.
Volgens woningstichting Van Alckmaer, eigenaar van de meeste huizen, is complete sloop daarom de enige optie.

Tegen de sloop is lange tijd verzet geweest. Onder andere de Historische Vereniging Alkmaar, de Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap hebben zich hard gemaakt voor behoud van een deel van de wijk. De verenigingen hebben zelfs, tevergeefs, een verzoek ingediend om de volkswijk de status van beschermd stadsgezicht te geven.