Sloop van de baan? LTS Tuinzigtlaan Breda krijgt misschien toch monumentale status

3 maart 2022

Er komt alsnog een onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van de voormalige LTS aan de Tuinzigtlaan in Breda. Het gevolg kan zijn dat het complex alsnog op de gemeentelijke monumentenlijst terecht komt, aldus burgemeester en wethouders in een brief aan CDA-gemeenteraadslid Christine de Moor. De christen-democrate had in een brief aan het college de vraag gesteld of er wel genoeg is gedaan om dit typische wederopbouw-pand voor de toekomst te bewaren. Nu staat het op de nominatie om te worden gesloopt.

Eerder dit jaar luidde het Cuypersgenootschap al de noodklok over de dreigende teloorgang van de school. De landelijke monumentenorganisatie vreest namelijk dat Breda een ‘uniek en zeer waardevol stuk architectuurgeschiedenis kwijtraakt’ en wil daarom dat de oude LTS een gemeentelijk monument wordt. De Moor deelt deze mening, reden voor haar om het stadsbestuur te vragen of het complex kan worden gered van sloop.

Door de aanvraag van het Cuypersgenootschap moet de oorspronkelijke ‘erfgoedwaarde’ opnieuw worden gemeten. De laatste keer dat er zo’n oordeel is geveld kreeg het gebouw de status ‘hoge cultuurhistorische waarde’. Dat klinkt goed, maar biedt weinig bescherming; sloop is alsnog mogelijk wanneer dat de ontwikkeling van de stad ten goede komt. Nu wordt echter opnieuw bekeken of de ex-LTS tot gemeentelijk monument moet worden verklaard.