Snelle actie door het Cuypersgenootschap voor museum Ons’ Lieve Heer op Solder

11 september 2020

De erfgoedorganisaties Heemschut, Genootschap Amstelodamum, Cuypersgenootschap, Ons Amsterdam, ProWest, Stichting Monumenten Amsterdam Noord en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad roepen de gemeente Amsterdam in een brandbrief op om het voortbestaan van museum Ons’ Lieve Heer op Solder te garanderen. Door het wegvallen van subsidie en de coronacrisis is de toekomst van het museum in gevaar.

De zoon van de naamgever van het genootschap, Joseph Cuypers, was een vooraanstaande initiatiefnemer bij de oprichting van dit museum.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder beheert de aan Sint Nicolaas gewijde schuilkerk op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoekssteeg. De schuilkerk is een zeer gaaf 17e-eeuws rijksmonument. Het huis werd tijdens de bouw tussen 1661 en 1663 al ingericht als schuilkerk. Ons’ Lieve Heer op Solder behoort tot de oudste musea van Amsterdam. Het werd als Museum Amstelkring geopend in 1887 en is daarmee ouder dan het Stedelijk Museum, dat in 1895 in een nieuw gebouw werd gehuisvest. Het gebouw en de inventaris zijn in 1990 opgenomen in de “Top 100 van de Nederlandse monumenten”: een selectie uit de monumenten die gerechtigd zijn tot het voeren van het internationaal kenteken behorende bij de Conventie van Den Haag van 1954.

Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam tot 2024 toch geld gevonden op de cultuurbegroting om het museum open te houden.