Standbeeld bij Olympisch Stadion weggehaald

11 april 2022

Het Olympisch Stadion heeft het standbeeld van de sporter die de olympische groet brengt weggehaald. Het beeld uit 1928 is omstreden omdat deze groet door het publiek voor de Hitlergroet werd aangezien. Het werd daarom weleens beklad.

Het kunstwerk dateert uit 1928, en had daardoor in eerste instantie niks te maken met de nazi’s, die pas vijf jaar daarna aan de macht kwamen in Duitsland. De groet die het standbeeld maakt is een verwijzing naar de Romeinse groet, die in 1924 op de Spelen in Parijs door baron de Coubertin, de grondlegger van de Olympische Spelen, werd geïntroduceerd als de Olympische groet. De Nederlandse beeldhouwer Gerarda Rueb maakte vervolgens dit standbeeld voor de Amsterdamse olympische editie van 1928 om baron Van Tuyll van Serooskerken, de eerste voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité, te eren. Uit het onderzoek bleek echter dat Benito Mussolini, die in 1922 aan de macht kwam in Italië, deze groet overnam voor zijn fascistische beweging. De oorsprong ervan ligt echter in een schilderij van de Franse schilder Jaques-Louis David met de titel ‘De eed van de Horatii’, waarin een groep Romeinse soldaten trouw zweren met een gestrekte rechterarm.

Toen na recent onderzoek dat de directie van het stadion liet doen naar boven kwam dat de groet fascistisch van oorsprong is besloot de directie het weg te halen en te verhuizen naar een plek in het stadion. Het is verplaatst naar het trappenhuis bij de entree van vak I. Wel wil het stadion kijken of er een andere bestemming gevonden kan worden voor het beeld. Het stadion denkt dan aan een plek in een soort ‘foute beeldentuin’ of bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het Cuypersgenootschap vindt de gang van zaken onzorgvuldig en zal de gemeente aanschrijven met het verzoek om te gaan handhaven. Verstandiger was het geweest om de uitspraak van de rechter af te wachten.