TD-gebouw op terrein van Endegeest in Oegstgeest is zeldzaam

17 januari 2022

De Monumentencommissie Oegstgeest adviseerde het gemeentebestuur in maart dit jaar niet akkoord te gaan met een voorgenomen sloop van het TD-gebouw op het terrein van Endegeest. Het Cuypersgenootschap had dat ook laten weten aan de gemeente. Dit wordt ondersteund door het advies aan de gemeente van de Rotterdamse bouwhistoricus Dolf Broekhuizen.

In juli 1919 kreeg Bouwbureau Voorburg van de gemeente Leiden de opdracht voor de bouw van een centrale werkplaats op het terrein van het ’gesticht Endegeest’, zoals het psychiatrische ziekenhuis destijds werd genoemd. Bouwbureau Voorburg, dat in 1917 was opgericht door Aris (vader) en Leonard Willem (zoon) Ruyter, was een pionier op het gebied van houten prefab bouw.
In de herfst van datzelfde jaar bestelde de Leidse wethoudersdochter Hester Juta (1886-1971) bij L.W. Ruyter een prefab-huis dat bekend zou worden als villa ’Sunny Home’ aan de Kernstraat 9 in Leiden. Sunny Home en het TD-gebouw (TD staat voor ’technische dienst’) zijn, voor zover bekend, de enige twee overgebleven gebouwen van dit voor die tijd bijzondere aannemersbedrijf. In Sunny Home leefden Eva en Maarten Biesheuvel. Maarten verbleef ook in het TD-gebouw.

Het exterieur van het gebouw is nog grotendeels authentiek. Binnen zijn weliswaar plafonds verlaagd en wanden en vloeren gemoderniseerd, maar waarschijnlijk is het oorspronkelijke vakwerk nog wel terug te vinden achter de beplating. Hier en daar zijn ook vensters, die oorspronkelijk een roedenverdeling met negen ruitjes hadden, vervangen. Het dak bestaat uit rode pannen van het type tuile-du-nord, die ook op Sunny Home liggen.