Toch een goed einde aan verbouwing Rijnsburgse Maranathakerk

8 september 2021

De grootschalige verbouwing van de Rijnsburgse Maranathakerk kan na ruim vijf jaar van gedoe en leegstand beginnen. Het Katwijkse gemeentebestuur heeft een vergunning verleend aan de nieuwe eigenaren om zorgwoningen en negen appartementen te bouwen in het gemeentelijke monument.

De eigenaren, een Rijnsburgs echtpaar, zijn met zorginstelling ’s Heeren Loo overeengekomen om een opvanghuis voor gehandicapte kinderen in de Maranathakerk te maken. Zij komen daarmee een belofte na aan het bestuur van de Protestantse Gemeente Rijnsburg, om een deel van het gebouw een maatschappelijke bestemming te geven. Daar zou aanvankelijk een andere gegadigde zorg voor dragen, maar deze haakte op het laatste moment af, met vertraging van het gehele project tot gevolg.

Toch wil men niet te vroeg juichen, omdat het nog tot 1 september mogelijk is om bezwaar aan te tekenen tegen de verleende vergunning. Geruststellende gedachte voor de nieuwe eigenaren is dat men het Cuypersgenootschap inmiddels aan hun zijde heeft. De erfgoedorganisatie zal zich volgens secretaris Leo Dubbelaar hooguit tegen details in het plan verzetten. Het Cuypersgenootschap had gehoopt dat de Groep Gideon, onder leiding van kerklid Frits de Mooij, het kerkgebouw zou kopen om het weer in gebruik te nemen voor religieuze diensten. Daar stond het kerkbestuur niet voor open.

Aan het begin van dit kalenderjaar dwong het Cuypersgenootschap nog een bouwstop af in de Maranathakerk. Dubbelaar had de gemeente erop gewezen dat de nieuwe eigenaren te hard van stapel liepen: zij sloopten op de eerste verdieping kerkbanken weg zonder daar een vergunning voor te hebben. Intussen heeft Dubbelaar naar eigen zeggen ’goed contact’ om er gezamenlijk voor te zorgen dat het monumentale karakter van het bijzondere kerkgebouw zoveel mogelijk intact blijft