Van der Putte moet Wassenaar betalen en krakers moeten villa Huize Ivicke verlaten

17 januari 2022

De krakers in Huize Ivicke moeten de villa binnen zes weken verlaten. Hierover heeft de rechtbank op maandag 20 december 2021 besloten. Ook de kosten die de gemeente heeft gemaakt om de villa te redden moet de eigenaar van het pand, Ronnie van de Putte, alsnog betalen.

Aan de gemeenteraad schrijven burgemeester Leendert de Lange en wethouder Kees Wassenaar het volgende dat zij verheugd zijn over de uitspraak van de rechtbank: “We hebben onze nek uitgestoken en gedaan wat nog niet veel vaker is gedaan: bestuursdwang om een rijksmonument in stand te houden, omdat de eigenaar het pand ernstig verwaarloosde. Deze uitspraak is baanbrekend als het om de jurisprudentie over het behoud van monumenten gaat”.

Hier kunnen ook andere gemeenten hun voordeel mee doen. De rechter heeft namelijk niet alleen geoordeeld of Wassenaar dat terecht heeft gedaan, maar ook aangegeven dat de aanpak de juiste manier is geweest. Tot nu toe was het nog onvoldoende duidelijk of de wet daar voldoende aanknopingspunten voor bood. Deze uitspraak bewijst dat dit wel degelijk zo is. De uitspraak is daarmee ook belangrijk voor het behoud van andere door verwaarlozing bedreigde monumenten.

In 2018 werd het pand gekraakt. Na drie jaar en meerdere rechtszaken lijkt het doek toch echt te zijn gevallen voor de krakers; over zes weken moeten de villa ontruimd zijn. Van de Putte zegt het pand nu zelf te willen gebruiken als kantoor. De krakers beargumenteerden nog tijdens de rechtszaak dat er een kans is dat de villa opnieuw leeg komt te staan. Maar volgens de rechtbank was hier niet genoeg bewijs voor.