Voormalige pastorie en diaconie Weesp aangewezen als gemeentelijke monumenten

17 januari 2022

Het college van B en W heeft op 30 november ingestemd met het aanwijzen van twee gemeentelijke monumenten, namelijk de gebouwen die resteren van de Gereformeerde Kerk aan de Hoogstraat, de pastorie en de diaconie.

Vorig jaar deed het Cuypersgenootschap een monumentenaanvraag voor de gebouwen vanwege de architectuurhistorische-, stedenbouwkundige- en cultuurhistorische waarden van de bijgebouwen. Het kerkgebouw is in 1968 afgebrand toen een grote stadsbrand een deel van de binnenstad verwoestte. De pastorie en diaconie bleven echter gespaard.

Ondanks de nieuwbouw rondom de panden is de architectuur van Egbert Reitsma uit 1928 herkenbaar en intact gebleven. Veertig jaar lang bepaalde deze imposante kerk met haar expressionistische architectuur, een meesterwerk van architect Reitsma uit het interbellum, mede het stadsbeeld van Weesp. De overblijfselen van de afgebrande gereformeerde kerk belangrijk zijn in de geschiedenis van Weesp en staan symbool voor de emancipatie, ontwikkeling en uiteindelijke neergang van de gereformeerde zuil in Weesp.