Wassenaar redt Huize Ivicke van de ondergang; nu nog de rekening door eigenaar Van de Putte betaald zien te krijgen

14 juli 2021

Huize Ivicke is van de ondergang gered. Dat schrijven burgemeester en wethouders van Wassenaar aan de gemeenteraad. Eind deze maand is de door de gemeente in de arm genomen aannemer klaar met zijn werk aan het rijksmonument langs de N44. Het college is mede op verzoek van het Cuypersgenootschap en Bond Heemschut hieraan begonnen.

Door de werkzaamheden is verder verval aan monumentale waarden gestopt aldus B en W. Voorts stelt het college dat zijn erop blijven toezien dat de eigenaar zijn verantwoordelijkheid neemt voor een structurele oplossing door Huize Ivicke op een deskundige wijze te laten renoveren en restaureren.

De gemeente begint, zodra de definitieve rekening van de aannemer binnen is, in elk geval een procedure om de kosten op de eigenaar van Ivicke te verhalen. Dat ze hoger zijn dan de half miljoen die Wassenaar vorig jaar noemde, is zeer waarschijnlijk. De krakers meldden namelijk, kort nadat de aannemer met het werk was begonnen, dat ze een vleermuis hadden gezien. Een ecoloog heeft vervolgens het werk van de aannemer moeten begeleiden. Dit om te voorkomen dat mogelijke verblijfplaatsen van deze beschermde diersoort zouden worden verstoord.

Intussen wonen de krakers nog steeds in Ivicke. Pas nadat de rechter in een ’bodemprocedure’ uitspreekt dat ze er weg moeten, hebben ze nog zes weken om hun koffers te pakken. Een datum voor de behandeling van deze zaak is ook nog niet bekend.

Eigenaar Van de Putte wil nog niet reageren.