Wassenaar schrijft geschiedenis met Ivicke

11 september 2020

De gemeente Wassenaar heeft zelf maatregelen uitgevoerd om rijksmonument Ivicke in stand te houden. De gemeente wil daarmee voorkomen dat het pand verloren gaat door het uitblijven van onderhoud door de eigenaar. De gemeente is op 21 juli begonnen met de meest urgente werkzaamheden: stutten zijn geplaatst onder het balkon en de veiligheid van de dakgoot is zeker gesteld.

Omdat de eigenaar Ronnie van de Putte de werkzaamheden voor instandhouding niet op tijd heeft uitgevoerd, past de gemeente bestuursdwang toe. Dat betekent dat de gemeente de werkzaamheden zelf uitvoert en de kosten verhaalt op de eigenaar. De overige werkzaamheden worden in de zomerperiode voorbereid en starten in het najaar. Deze werkzaamheden zijn met name gericht op het wind- en waterdicht maken van het dak, de dakkappellen, het pleisterwerk, de kozijnen en het raamwerk. Daarnaast worden houtrot en zwamvorming aangepakt. Ook worden het smeedijzeren hekwerk en het speelhuisje Stugan veiliggesteld.

De eigenaar van Ivicke heeft beroep en een Voorlopige Voorziening (VoVo) bij de rechtbank aangevraagd tegen het besluit van de gemeente Wassenaar om bestuursdwang toe te passen voor het herstel van Ivicke. De deadline is gisteren verlopen. Het Cuypersgenootschap is door de rechtbank erkend als derde belanghebbende in de beroepszaak en voorlopige voorziening.

De uitslag is dat de gemeente Wassenaar mag doorgaan met het onderhoud van Huize Ivicke op kosten van vastgoedhandelaar Ronnie van de Putte.

Alle bezwaren van Van de Putte – dat hij niet aan het pand kan werken omdat het gekraakt is, dat hij bij herontwikkeling alles wat hij nu doet weer ongedaan moet maken en dat wat de gemeente vraagt eigenlijk een volledige renovatie is – veegde rechtbank van tafel.

Daarnaast hebben Heemschut en het Cuypersgenootschap bij de politie in Wassenaar aangifte gedaan tegen vastgoedbezitter Ronnie van de Putte wegens het verwaarlozen en vernielen van het rijksmonument Huize Ivicke. Op dat vergrijp staat een maximumstraf van twaalf jaar cel. Leo Dubbelaar: ,,Wij zijn in de aangifte ook geregistreerd als slachtoffer.’’

Het Cuypersgenootschap deed één keer eerder een dergelijke aangifte. Dat was in 2001, toen de Maharishi-stichting een uur nadat de Raad van State de sloopvergunning ongeldig had verklaard toch begon met de sloop van een monumentaal kloostercomplex in het Limburgse Vlodrop.